Ο ρόλος της γυναίκας στην αναδοχή - 14/11/2008 |
|
|
Έχει γραφτεί από ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
|
Τρίτη, 25 - 11 - 2008 |
(τμήμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σήμερα" στις 26/11/08)
Αυτές τις ημέρες, με το φόρτο που υπήρχε στην ιστοσελίδα μας λόγω της εκδήλωσης του Τμήματος Γυναικών στο Κιάτο, δεν αναφερθήκαμε σε κάποιες αξιόλογες εκδηλώσεις που έγιναν, στις οποίες συμμετείχε η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας.
Το Τμήμα Γυναικών της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας έχει ήδη δραστηριοποιηθεί δυναμικά και σε τοπικά δρώμενα του Νομού με συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δράσεις.
Μια από αυτές ήταν εκείνη που οργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας και το Κέντρο Ερευνών ΡΙΖΕΣ ΜΚΟ με θέμα: "Ο ρόλος της γυναίκας στην Αναδοχή" και έλαβε χώρα την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 7 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.
Αντιπροσωπεία του Τμήματος Γυναικών της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας παρευρέθηκε στην ημερίδα, αποτελούμενη από την Υπεύθυνη του Τμήματος ¶ννα Τσουραπά, τη Μαρία Δημητριάδη και τη Βάσια Κοντού.
 Μαρία Δημητριάδη, ¶ννα Τσουραπά και Βάσια Κοντού. Το ερευνητικό κέντρο "ΡΙΖΕΣ" ιδρύθηκε μετά το 1999 όταν και άλλαξε το οικογενειακό δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο, τα ενήλικα άτομα μπορούν με τη βοήθεια τρίτων να αναζητήσουν τις ρίζες τους. Σκοπός του είναι να βοηθήσει όσους αναζητούν τις ρίζες τους, όσους έμαθαν όταν ήταν ήδη ενήλικες πως προέρχονται από μια άλλη οικογένεια, όσους μετά τον πόλεμο έχασαν τα ίχνη της οικογένειάς τους, αλλά και όσους έμαθαν χρόνια μετά τη γέννηση τους πως προέρχονται και ήρθαν στη ζωή από μια άλλη μάνα και έναν άλλο πατέρα που αδυνατούσαν να τους αναθρέψουν.
Η κυρία Μαίρη Θεοδωροπούλου, υπεύθυνη του ιδρύματος, με τη βοήθεια και τα διευκρινιστικά παραδείγματα της κοινωνικής λειτουργού στη συνέχεια της ημερίδας, μας ανέλυσαν το ρόλο της αναδοχής, δηλαδή της φροντίδας, της προστασίας και της ζεστής αγκαλιάς που μπορεί μια οικογένεια να προσφέρει σε κάποιο παιδί, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κάτω από ορισμένες συνθήκες και για το παιδί αλλά και για την ανάδοχη οικογένεια.
Η κοινωνική λειτουργός, κα Καλλιόπη Καρρά, στην ιδιαίτερα λεπτομερή της εργασία, που είχε ετοιμάσει για την ημερίδα, μας μίλησε για το ρόλο της γυναίκας στην αναδοχή, τις νομοθετικές ρυθμίσεις της αναδοχής,τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την συνεργασία των φυσικών γονέων και της ανάδοχης οικογένειας καθώς επίσης και τα στάδια προετοιμασίας των ανάδοχων γονέων και φυσικά το ρόλο του κοινωνικού λειτουργού σε σχέση με το παιδί της ανάδοχης οικογένειας. Κλείνοντας, απαρίθμησε τα είδη της αναδοχής και φυσικά τους λόγους για τους οποίους πηγαίνουν παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες.
 Η ¶ννα Τσουραπά και η Μαρία Δημητριάδη παρακολουθούν την εκδήλωση. Οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα κατέληγαν στην ελπίδα πως αυτή η ενημέρωση και οι προτάσεις να έπεισαν και να πείθουν συνεχώς κι άλλα άτομα για την αποτελεσματικότητα της αναδοχής αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω η συμμετοχή των οικογενειών σε τέτοιου είδους ενέργειες.
Σημασία έχει να μεγαλώνουν όλα τα παιδιά σε ένα σωστό, ζεστό και υγιές οικογενειακό περιβάλλον ώστε μέσα στην οικογένεια τους, τον πρώτο φορέα της κοινωνικοποίησής τους, να ζουν ευχάριστα και ειρηνικά, χωρίς βασικές ελλείψεις.
"Τα παιδιά αξίζουν το καλύτερο. Το μέλλον της κοινωνίας μας είναι τα παιδιά. Υγιή παιδιά για υγιείς πολίτες". Τα λόγια ενός παιδιού που μας έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μας, " ο μπαμπάς και η μαμά πήγαν στα σύννεφα κι εγώ θα πάω σε ένα ζεστό σπίτι..."
"Θέλουμε το σπίτι αυτό να είναι το δικό σας.", έκλεισε την εισήγησή της η κοινωνική λειτουργός.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις στον τόπο μας και μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες.
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ χωρίς συμβιβασμούς
|
Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 28 - 11 - 2008 )
|