Το προσόν της κριτικής σκέψης |
|
|
Έχει γραφτεί από ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
|
Παρασκευή, 23 - 11 - 2007 |
Γράφει ο Γεν. Γραμ. του Τ.Γ. ΟΝΝΕΔ ?σσου-Λεχαίου, Νίκος Κούτουλας

Στη σύγχρονη υλιστική και τεχνοκρατούμενη κοινωνία που σχεδόν όλες οι αξίες και αρετές θυσιάζονται στον βωμό των συμφερόντων, η κριτική σκέψη προσπαθεί αδιαλείπτως να επαναφέρει τον άνθρωπο στην ορθή πορεία της ζωής και να τον κρατά σε πνευματική εγρήγορση. Κριτικός διαλογισμός είναι η διάκριση, η σύγκριση και η επιλογή του καλού από το κακό, του σωστού από το λάθος και του δίκαιου από το άδικο. Το γεγονός πως μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα έχει ανάγκη την κριτική σκέψη δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, διότι έχει πολλάκις τονισθεί ότι δίχως αυτή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένη. Ειδικά στην εποχή του συμφέροντος, του πελατειακού συστήματος, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, το άτομο είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε εγρήγορση, να αμφιβάλλει και να κρίνει τις ειδήσεις και τις πληροφορίες που δέχεται, ώστε να αποφεύγει τα αμέτρητα χάσματα της παραπληροφόρησης, τα οποία ελλοχεύουν σχεδόν σε κάθε πληροφορία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ικανότητα της κριτικής, η οποία θα διασφαλίσει την πνευματική σωτηρία του ανθρώπου.
Αναμφίβολα, η καλλιέργειά της είναι δύσκολη και αναγκαία και μόνον έτσι θα έχει θετικά αποτελέσματα. Η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας έχει ως συνεπαγωγή την ανάπτυξη και την καλλιέργεια του νου, χαρίζει ευχέρεια στην επιλογή, στη λήψη ορθολογιστικών αποφάσεων, βοηθά την αφαιρετική ικανότητα, εντείνει την αντικειμενικότητα και αφυπνίζει. Επιπλέον, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να θέσει τις βάσεις του ένας εποικοδομητικός διάλογος. Αναγκαία είναι η χρήση της λογικής για να αναπτυχθούν οι πνευματικοί ορίζοντες και να ολοκληρωθεί η προσωπικότητα του ατόμου. Γενικότερα, ο άνθρωπος ολοκληρώνεται, αναπτύσσεται πνευματικώς, δεν παρασύρεται από άλλους, δε γίνεται υποχείριο, ρυθμίζει μόνος του τη ζωή του, δε γίνεται παθητικός δέκτης των εξελίξεων, δεν εξυπηρετεί εν αγνοία του συμφέροντα άλλων, όπως ηγετών ή των μέσων μαζικής επικοινωνίας, και θέτει ισχυρότατα θεμέλια για κάθε είδους πρόοδο.
Ειδικότερα, στην εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας η ανάγκη της, αφού επί του πρακτέου, ο μαθητής αφομοιώνει τα βασικά, στέκεται στα ουσιώδη και όχι στις περιττές λεπτομέρειες. Το σχολείο πρέπει να μεριμνήσει ώστε να επιτευχθεί η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και αυτό θα γίνει μόνον αν το τεχνοκρατικό σύστημα πάψει, έτσι ώστε οι νέοι να τίθενται σε διαλογισμό. Η εξέταση με τα διαγωνίσματα να απαρτίζεται από ερωτήσεις κρίσεως, η ανθρωπιστική γνώση να πάρει πολύπλευρη μορφή, να διεξάγονται διάλογοι στις τάξεις και να δίνεται η δυνατότητα λήψης πρωτοβουλιών στα παιδιά.
Είναι πασιφανής η σπουδαιότητα της κριτικής σκέψης σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Κάθε επιτυχημένο και ολοκληρωμένο, σαν προσωπικότητα, άτομο διακατέχεται από κριτική σκέψη και ικανότητα. Η κριτική σκέψη για να είναι εποικοδομητική έχει ανάγκη συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες την καθιστούν το ύψιστο πνευματικό αγαθό. Η πολιτεία είναι απαραίτητο να επέμβει για να διασφαλίσει τη σημασία της και να οδηγήσει τους νέους στην ανάπτυξη και την καλλιέργειά της. Λίγοι θα διαφωνήσουν με την άποψη πως είναι κομβικό σημείο για τις επιλογές των ανθρώπων και για την έκβαση της ζωής τους.
Τέλος, καθίσταται ζωτικής σημασίας ανάγκη να τονισθεί πως έχει υποστεί τρομερή κρίση, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, αφού η τεχνοκρατική εκπαίδευση έχει εισβάλλει στα ελληνικά σχολεία και δεν επιτρέπει την ομαλή καλλιέργειά της. Αδιαμφισβήτητα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι ταχύτατοι ρυθμοί ζωής δεν επιτρέπουν στα σχολεία να δράσουν ανθρωπιστικά, όμως αυτό με την πάροδο του χρόνου και με την αισθητή επέμβαση της πολιτείας διορθώνεται.
|
Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 23 - 11 - 2007 )
|