Εργαλείο ανάπτυξης μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική |
|
|
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
|
, 04 - 12 - 2009 |
Εργαλείο ανάπτυξης μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική
3/12/09
Ο
Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Παπανικολάου με ερώτηση που έθεσε, στο
πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον αρμόδιο για θέματα
Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών Επίτροπο, κ. V .
Spidla , ζήτησε να πληροφορηθεί πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί
δημιουργικά τη διασύνδεση της μεταναστευτικής πολιτικής με την πολιτική απασχόλησης,
έτσι ώστε η πρώτη να συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της ΕΕ. Στο
ερώτημα που διατυπώνει ο Ευρωβουλευτής τονίζει ότι η επιτυχής
διασύνδεση των δύο αυτών πολιτικών μπορεί να αποβεί σε όφελος τόσο των
μεταναστών, όσο και των χωρών υποδοχής, δεδομένου ότι με αυτόν τον
τρόπο έμμεσα αποτρέπεται η παράνομη μετανάστευση και καθίσταται η νόμιμη μετανάστευση πιο ελκυστική για τους μετανάστες και πιο οφέλιμη για τις χώρες υποδοχής.
Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος χαρακτηρίζει τη διαχείριση της μετανάστευσης ως κομβικό σημείο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Ο Επίτροπος στην απάντηση του επισημαίνει ότι κατά την επόμενη δεκαετία, η Ένωση θα χαρακτηρίζεται από ένα ταχέως γηράσκον και συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό, του οποίου η συρρίκνωση θα υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο άτομα κατά μέσον όρο ετησίως. Σε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη μια λύση μπορεί να προσφέρει και η μεταναστευτική εισροή.
Η
στρατηγική της ΕΕ για την απασχόληση μετά το 2010 επιβάλλεται σύμφωνα
με την Επίτροπη να λάβει υπόψη της τις διάφορες πτυχές του
μεταναστευτικού προβλήματος. Τέτοιες είναι η χαμηλή απασχόληση
ορισμένων κατηγοριών μεταναστών, όπως εκείνων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα, των γυναικών και των προσφάτως αφιχθέντων, ενώ παρατηρείται συχνά ότι εξειδικευμένοι εργάτες απασχολούνται σε θέσεις εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης.
Στην απάντησή της η Επιτροπή τονίζει ότι η πολιτική δράση θα πρέπει να εστιαστεί στη συνειδητοποίηση της συνολικής δυναμικής που έχει η εισροή μεταναστατών εργατών στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Οι δράσεις αυτές θα συμπληρώσουν τις ήδη αναληφθείσες, σχετικά με τους κανόνες εισδοχής και τις παράνομες προσλήψεις.
Ο κ. Παπανικολάου με δήλωσή του τονίζει:
"Είναι φανερό ότι η νόμιμη μετανάστευση μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην απασχόληση, όσο και στην ανάπτυξη μίας χώρας, ιδιαίτερα όταν η δυναμική της λαμβάνεται υπόψη στη χάραξη της πολιτκής απασχόλησης. Αντιθέτως, η παράνομη μετανάστευση είναι πηγή προβλημάτων τόσο για τις χώρες υποδοχής, όσο και για τους ίδιους του παράνομους μετανάστες, οι οποίοι δεν τυγχάνουν καμίας προστασίας. Πρέπει να επικεντρώσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την παράνομη είσοδο μεταναστών
στη χώρα μας και κατά συνέπεια στην Ε.Ε. και να καταστήσουμε εμφανή
τόσο στους πολίτες της ΕΕ όσο και σε όσους επιθυμούν να εισέλθουν στην
ΕΕ τα οφέλη που μπορεί να έχει η νόμιμη μετανάστευση. Ταυτόχρονα, αναπτύσσοντας μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, οφείλουμε να δίδουμε έμφαση στην προσέλκυση μεταναστών με επαγγελματική ειδίκευση και δεξιότητες, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση μπορούν να ενταχθούν πιο εύκολα στην Ελληνική κοινωνία, να ενσωματωθούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα στις δομές της".
|
( , 04 - 12 - 2009 )
|